Thursday, March 15, 2012

My Love ♥

Assalamualaikum :)

Hi sayang. Lamanya tak update. Hmm seriously, unstable mood. I hate da February. Maybe some of you already knows the reason right huh?

I miss my sister :/ a lot. I wanna meet her, again. Teringat last keluar masa CNY. Baiknya dia, layan semua kehendak adik-adik dia. Even cuma dua orang adik dia, tapi dia tetap layan kitaorang. Even she is tired, and tengah 'pokai'.

My birthday last year, she gave me, a broadband and a birthday card wish from Najwa Latiff. Ya Allah. Hanya tuhan saja yang tahu, gembiranya hati masatu. I cried front of her. So excited! Dia cakap "Qila, akak bagi ni je boleh? Nanti kita pergi cari hadiah ea?" tapi saya tak kisah pun sebenarnya. 

Masatu keluar berdua, dalam kereta dekat traffic light. She ask me, apa target untuk PMR 2012? I said, maybe at least 6A 2B. Dia cakap, kalau Qila boleh dapat 6A ke atas without C, dia nak belikan Qila gitar. Ya Allah!! Dia berikan Qila semangat, untuk berusaha lebih keras tahun ni. 

4hb February, Sabtu : Pagi tu Qila bangun, tengok jam around 11 a.m. Akak tak sampai lagi. Oh lambat kot. Biasanya dia balik hari Jumaat malam Sabtu. Tapi haritu dia tidur rumah kawan, so balik esok paginya. Dia tinggal dengan makcik, dekat Taman Kemas. As usual lh kan, bangun mandi semua. Tengah baca paper, tiba-tiba ada kereta peronda polis depan rumah. Me is le calling for my mum. Ibu keluar, Qila diri balik pintu je. Ya Allah, dup dap jantung ni. 

Polis tu datang, beritahu akak accident. Ya Allah. Rasa lemah lutut, rasa nak gugur jantung. Ibu masuk rumah, terduduk menangis. Qila terus amik phone call ayah. 

Sampai hospital around 12 tengah hari. Terus lari pergi emergerncy ward. Ibu ayah masuk dulu, Qila duduk luar. Ya Allah, jangan apa-apakan akak! Akak, you will be safe! Ibu keluar menangis, tak mampu berjalan, ayah papah. Ayah cakap innalillah, dah kehendak Allah. Astaghfirullahalazim.... Rasa mcm salah dengar. Terus peluk ibu. Dalam hati masa tu berharap sangat semua ni tak betul. Akak masih boleh diselamatkan kn?

Doktor panggil ayah, doktor cakap kritikal. 50-50. Alhamdulillah, lega sedikt hati. Tapi perasaan bercampur-baur masatu. Sangat risau!! Qila tak sanggup nk pergi menghadap akak, tapi kuatkn jugak. 

Lama-lama, perkarangan hospital penuh dgn family-family kitaorang, kenalan-kenalan ayah dgn ibu. Kak Aina dkt Terengganu, ada archery. Dapat call dia terus amik bus.

Ibu setia duduk temankn akak. Ibu usap akak, bacakan yaasin untuk akak. Ibu ckp dgn akak, ibu dh maafkn akak semua. Lepastu airmata akak mengalir. Ya Allah, dia dalam koma masatu. But she still hear us! Dalam pukul 2, doktor suruh ibu ayah keluar. Dia nak buat check-up lagi sekali. SubhanAllah. Berikan akak peluang kedua ya Allah, selamatkan akak. Akak, you are strong!

Lepastu doktor panggil ibu ayah masuk. Kami diluar semuanya menanti keputusan yg positif. Pintu sedikit terbukak. Qila taknak tengok kalau boleh. Sebab dari respond ibu, Qila tahu apa keputusannya. Akhirnya, Qila nampak ibu terduduk. Astaghfirullahalazim.... Ayah papah ibu keluar. Qila tau apa maksud tu. Nak kan kepastian, Qila tanya ayah betul-betul.

Innalillahwainnalillahhirajiun... Akak betul-betul dh tinggalkn kami semua. Akak dh kembali ke rahmatullah pada jam 2.10 petang. Terasa seperti bermimpi, tetapi ini semua realiti. Beratnya hati nk terima kenyataan. 

Kak Aina tak sempat tengok jenazah, sebab bas dia rosak dekat Rompin. Ya Allah, apalh dugaan?! Tapi Kak Aina cakap dengan ibu, dia redha, dia sanggup. Dia dh terima. Dia ckp kebumikan je, tak perlu tunggu dia.

Akak, suasana sayu sangat. Orang yg datang, masyaAllah, ramainya...
Akak, adik cium dahi akak lima kali. Sejuknya.. Adik mcm taknak lepaskan..
Akak, sepanjang perjalanan nak ke tanah perkuburan, jalan lengang je depan van. Tapi yg follow, ramai sangat!

Sampai di tanah perkuburan, adik cium dahi akak buat kali terakhir. Orang angkat jenazah akak, untuk dikebumikan. Adik mcm tak sanggup. Tapi ayah cakap, kita kena redha, terima ketentuan Allah. Disisi Qila ada ibu dengan Faa. 

Talkin dibacakan. Air disiramkan, bunga ditaburkan. Terasa berat hati nak tinggalkan akak.

Sedekahkan al-fatihah buat almarhumah Nur Khairunnisa binti Hj Sukarti
18 April 1988 - 04 Februari 2012
Akak, we will be missing you :') 


*she is in the middle. The left is Kak Aina and the right is me :')


Assalamualaikum ;')

8 comments:

  1. Al-fatihah...

    Maaf qila,tak dapat nak ziarah arwah akak qila, hari kejadian bawu kuar wad,bawu nak sihat.dapat berita tu dri kak liana. klu windu banyakkan sedekah al-fatihah untuk dia.'tuhan nak menguji qila sekeluarga'..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh tak mengapa. Akak kenal arwah macam mana? Sama sama lh kita sedekahkan al-fatihah untuk arwah. Kami semua dh redha, kami sekeluarga tabah menghadapi dugaan ini. Ini semua ujian dari Allah swt. Terima kasih akak :')

      Delete
    2. akak utm friend arwah..arwah yg bnyk support akak berblog.windu sama dia..alfatihah..

      Delete
    3. Oh ye ke. Takpalh, kita pun kena teruskn hidup. Al-fatihah sahajalh yg dapat bantu.

      Delete
  2. Al fatihah,

    sama-sama kita sedekah kan fatihah agar tenang roh arwah disana. supaya tabah menghadapi ujian Allah. mungkin tidak bersama di alam nyata tapi doa menjadi penghubung di alam sana amin.

    Ex classmate Arwah anis di UTM Skudai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin, insyaAllah. Terima kasih dari kami family arwah Anis.

      Delete
  3. saya dulu kawan akak awk dlm bloger sejak awl thn 2011...

    al-fatihah tuk keluarga awk...

    *sedih dan terkejut, paling terkesan hanya tahu slps 9 bln akak awk pergi...semoge dicucuri rahmat olehNya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin. Terima kasih dari kami sekeluarga.

      Delete